Известна наша поговорка твърди - "обущарят ходи бос". Въпреки това, много дизайнерски студия разглеждат собствения си офис като чудесна възможност за представяне пред публика, престиж и дори като едно своеобразно портфолио в реален мащаб, готово да очарова всеки пристъпил клиент или партньор.

В настоящата публикация подбрахме пет предложения за дизайн на офис на архитекти, проектирани от самите тях, които ще ви освежат моментално и може би донякъде ще ви накарат да завиждате.


Офис Nook Architects, Барселона

Офис интериор Барселона 1.jpg

Nook Architects успяват с помощта на други фирми да създадат споделеното работно пространство, наречено Zamnes в района на Poblenou в Барселона. След дълги месеци на проектиране и прекрояване на първоначалните проекти, те успяват да реализират не просто един споделен офис тип open-space, където лимитират пространството с прозрачни прегради (дори в тоалетната, с изключение само на кабинките), но също така организират в тази среда и работата на съответни инженерни специалности, с които работят в екип.

Офис интериор Барселона 3.jpg
Офис интериор Барселона 2.jpg
Офис интериор Барселона 4.jpg
Офис интериор Барселона 5.jpg

Офис MVRDV, Ротердам

Офис интериор MVRDV 1.jpg

Холандските архитекти от бюрото MVRDV, базирано в следвоенния комплекс Het Industriegebouw, разработват офис за 140 души с обща площ от близо 2400 квадратни метра. В основата на дизайна е застъпена концепцията за семейно бюро, а самият офис е проектиран с идеята за дом и следователно всички елементи и дейности - трапезария, хол и дори голям диван тук намират своята реализация.

офис интериор mvrdv office interior het
Офис интериор MVRDV 3.jpg
Офис интериор MVRDV 4.jpg
Офис интериор MVRDV 5.jpg

офис Rogers Stirk Harbor + Partners, Лондон

office cheesegrater rogers stirk harbour partners

Когато лондонското студио Rogers Stirk Harbour + Partners премести офисите си в най-високата сграда в Лондон, известна с жаргонното Cheesegrater (или ренде за сирене) миналата година, бе решено всичките 200 служители да се обединят на същия етаж.

 

office cheesegrater rogers stirk harbour partners

С тази цел е използван така популярния в наши дни стил на open-space (открито пространство) с елементи на зониране. Полученият резултат се оказва почти лаконичен и стилен офис. Нещо, в което англичаните са винаги много добри.

Офис Rogers Stirk Harbor 3.jpg
Офис Rogers Stirk Harbor 4.jpg

Офис Particular Architects, Мелбърн

Тези австралийци определено не са търсили лесния начин. Вместо да наемат (или купят) необятни офис-площи и да правят в открите пространства каквото си пожелаят, давайки воля на въображението си, те предприемат съвсем различен подход.

Сгъваемите маси и мобилните работни станции позволяват на служителите на австралийската компания Particular Architects редовно да преконфигурират местоположението на пространството в ателието в Мелбърн.

Офис Particular Architects 1.jpg
Офис Particular Architects 2.jpg

Като основа за реализиране на проекта архитектите използват конфигурации на микро-апартаменти в Хонг Конг. Имайки предвид ограничението на пространството в този космополитен град, там често стените се използват не само в познатата ни ролята на преградни елементи, но и като опция съхранение на вещи, мебелни елементи и осигуряването на различни конфигурации на пространството.

Офис Particular Architects 3.jpg
Офис Particular Architects 4.jpg
Офис Particular Architects 5.jpg

Офис Selgas Cano, Мадрид

Офис Selgas Cano 1.jpg

Испанските архитекти Хосе Селгас и Лучия Кано от Selgas Cano са разработили офис под формата на тунел за една  по-органична работа в гората край Мадрид.

selgas cano office wood madrid

Тунелът е изграден от извити акрилни стъкла по продължението на цялата му северна страна, противопоставени на непрозрачна южна част, изработена от фибростъкло и полиестер, за да предложи на служителите закрила от пряката слънчева светлина. Насред великолепната гора. Гениално.

selgas cano office wood madrid
selgas cano office wood madrid interior color

Използвани са материали от thearchitect.pro

3 Comments

Posted by DiCh Studio.